Sosyal Medya

Ekonomi

Avrupa’ya Azeri gazı

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Şahdeniz 2 Nihai Yatırım Anlaşması’nda imzalar atıldı. Güney koridoru, Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmak isteyen AB açısından büyük stratejik önem taşıyor.



Hazar Denizi'ndeki Åžahdeniz 2 yatağından çıkarılacak doÄŸalgazın iÅŸletilmesi ve Türkiye üzerinden Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Avrupa'ya iletilmesine yönelik nihai yatırım anlaÅŸması Azerbaycan’ın baÅŸkenti Bakü’de imzalandı.

Ä°mza töreninde konuÅŸan Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lham Aliyev, Åžahdeniz projesinin bölgenin enerji haritasını deÄŸiÅŸtireceÄŸini belirterek, Åžahdeniz 2 kapsamında gerçekleÅŸtirilecek projeler çerçevesinde 35 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 30 bin yeni iÅŸ yerinin açılacağını kaydetti.

Türkiye'den tam destek

Türkiye'yi temsilen törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Åžahdeniz 2'nin bölge ülkelerine refah ve istikrar getireceÄŸini belirterek Türkiye’nin desteÄŸinin süreceÄŸi mesajını verdi. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattıyla Azerbaycan petrolünün dünya pazarlarına çıktığını, Bakü-Tiflis-Erzurum doÄŸalgaz boru hattıyla da gazın Türkiye'de kullanılmasının önünün açıldığını hatırlatan Yıldız, ÅŸöyle devam etti:

"Bunlar gerekli projelerdi fakat yeterli deÄŸildi. Gerek Türkiye'nin yaklaşık 50 milyar metreküp civarındaki doÄŸalgaz ihtiyacının bir kısmının karşılanması, gerekse AB ülkelerinin doÄŸalgaz ihtiyaçlarının karşılanması adına önemli bir projeye imza atılıyor…Türkiye olarak, stratejik konumumuzu ve coÄŸrafyadan kaynaklanan avantajımızı projenin lehine kullanacağız."

Avrupa için dönüm noktası

TAP projesi, doÄŸalgazda Rusya’ya bağımlılığı azaltmak isteyen AB açısından da büyük önem taşıyor. Brüksel’de AB Komisyonundan yapılan açıklamada da Åžahdeniz 2 konsorsiyumunun 2019 yılı sonundan itibaren on milyar metreküp doÄŸalgaz sevkiyatı yapma konusunda nihai karara vardığı bildirildi. AB’ye gönderilecek bu on milyar metreküpe ek olarak transit ülke Türkiye de hattan altı milyar metreküp doÄŸalgaz çekecek.

AB Komisyonu BaÅŸkanı Jose Manuel Barroso bu adımı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek bunun Avrupa enerji güvenliÄŸinin güçlendirilmesi yolunda kapıları açacak stratejik bir anahtar olduÄŸunu kaydetti. Bakü’deki imza törenine katılan Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger de doÄŸalgaz sevkiyatında güney koridorunun hayata geçirilmesi kararının gerçek bir dönüm noktası olduÄŸunu belirtti. Oettinger koridorun daha da geniÅŸletilmesiyle gelecekte bu koridordan AB doÄŸalgaz ihtiyacının yüzde 20’ye varan oranlarda karşılanabileceÄŸini kaydetti.

Güney koridoru

AB verilerine göre doÄŸalgaz Hazar Denizi’nin 500 metre derinliklerinden çıkarılacak, platform ve yer altı tesislerine 18 milyar euroluk yatırım yapılacak. DoÄŸalgazın Gürcistan üzerinden Türkiye’ye, oradan da AB’nin güneydoÄŸu sınırına ulaÅŸtırılması planlanıyor. DoÄŸalgaz buradan Transadriyatik Boru Hattı aracılığıyla Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Ä°talya’ya taşınacak.

Haydar Aliyev Merkezi'ndeki imza töreninde, Azerbaycan ve KaradaÄŸ CumhurbaÅŸkanı; Yunanistan, Gürcistan, Hırvatistan, Bulgaristan ve Arnavutluk BaÅŸbakan, Ä°talya ve Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı, ABD ise Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edildi.

Törende ayrıca Azerbaycan, Arnavutluk, KaradaÄŸ ve Hırvatistan tarafından "Güney DoÄŸalgaz Koridoru" Mutabakat Zaptı'na da imza atıldı.

DW

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.